Llista trucada

No sé com ho calculen, però diuen els de Política Lingüística de la Generalitat que el català té exactament 9.118.882 parlants, ni un més ni un menys (la informació completa, aquí). I aleshores diuen que el català ocupa el 88è lloc en la llista de les llengües més parlades al món segons la llista de supervedettes de l’Ethnologue, la Top 100 Languages by Population.

Encuriosida, busco a l’Ethnologue –un lloc que val la pena conèixer– la llista dels Top 100 i no la trobo. Més encuriosida, busco i rebusco i trobo la pàgina d’un professor anglès que reprodueix la llista dels Top 100 Languages by Population i adverteix que són dades de la 13a edició del catàleg d’Ethnologue, edició que va sortir l’any 1996. Comparo les dades i…

Conclusió: el català, amb el nombre de parlants que té actualment, ocupa el 88è lloc en la llista de les llengües més parlades al món… fa 11 anys!

Amb molt bon criteri, penso, l’Ethnologue ja no fa llistes de tops que fomenten discussions infantiloides sobre qui té més poder al món, i ara es limita a facilitar les dades etnolingüístiques, de manera que si algú es vol entretenir a consultar-les totes i fer llistes, que les faci. Però això és precisament el que no han fet els del comunicat de la DGPL, del qual, per cert, se n’han fet ressò força mitjans de comunicació de per aquí.

Una resposta to “Llista trucada”

  1. Carles Says:

    Això de comptar el nombre de parlants, a part que no tingui cap interès a l’hora de valorar una llengua, és sempre difícil: no es disposen de censos dels mateixos anys arreu del món, a cada lloc es fa d’una manera diferent (parlants habituals, llengua materna, llengua d’identificació, capatitat per a parlar-la…)
    A LINGUAMUNDI.CAT situen el català en la posició 69 amb 10.800.000 parlants.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s